Potrawa: Kuropatwy duszone w kiszonej kapuście |
Składniki: 2 kuropatwy 100 g słoniny 1 duża cebula 500 g kiszonej kapusty 1 szklanka białego wytrawnego wina pół szklanki rosołu 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mąki sól 1 łyżka masła. |
Sposób przygotowania: Kapustę odcisnąć, drobno posiekać. W rondlu zeszklić na smalcu drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, zalać rosołem i dusić na małym ogniu ok. 40 minut. Kuropatwy sprawić i umyć, natrzeć solą, naszpikować słoniną, obsmażyć na maśle, skropić winem, wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aby się ładnie zrumieniły. Do kapusty wlać wino, wymieszać, włożyć kuropatwy podzielone na połówki i dusić razem, aż kuropatwy będą miękkie. Na suchej patelni zrumienić mąkę, zagęścić kapustę, wymieszać. Połówki tuszek ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć kapustą. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |