Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kuropatwy nadziewane wieprzowiną
Składniki:
2 kuropatwy
100 g słoniny
sok i otarta skórka z cytryny
50 g szynki
sól
1 bułka namoczona w winie
100 g wieprzowiny
50 g pieczarek
sól
pieprz
1 jajko
100 g masła.
Sposób przygotowania:
Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny, naszpikować szynką, zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Zmieloną wieprzowinę, część słoniny i drobno pokrojone pieczarki krótko przesmażyć na maśle, przestudzić. Odciśniętą z wina bułkę utrzeć z masłem. Stopniowo dodawać wieprzowinę z pieczarkami i żółtko, ciągle ucierając. Dodać otartą skórkę z cytryny, sól, pieprz i ubitą na~ sztywno pianę z białka. Wymieszać. Nadziać kuropatwy, zaszyć, owinąć cienkimi plasterkami słoniny, upiec w piekarniku. W czasie pieczenia polewać stopionym masłem. Pod koniec zdjąć słoninę, aby ptaki się zrumieniły.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"