Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Dzika kaczka pieczona z czosnkiem
Składniki:
Kaczka
sól
pieprz
po ćwierć łyżeczki kminku i majeranku
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół szklanki białego wytrawnego wina
100 g słoniny
100 g masła.
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, włożyć do garnka, zalać wrzącą osoloną wodą, gotować ok. 10 minut, wyjąć, ostudzić. Następnie dokładnie naszpikować słoniną, natrzeć solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem (z zewnątrz i wewnątrz), zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny. W rondlu zeszklić na maśle drobno pokrojoną cebulę i czosnek, włożyć kaczkę, opiekać ze wszystkich stron ok. 10 minut. Teraz wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, podlewając winem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"