Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Dzika kaczka duszona z jabłkami i pomidorami
Składniki:
Kaczka
sól
pieprz
100 g masła
100 g słoniny
włoszczyzna
1 cebula
1 szklanka rosołu
2 goździki
po 5 ziarenek pieprzu i jałowca
1 listek laurowy
3 pomidory
2 winne jabłka
pół szklanki białego wytrawnego wina
szczypta cukru
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Sprawioną i umytą kaczkę zalać wrzątkiem, gotować ok. 10 minut. Wyjąć przestudzić, naszpikować słoniną, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla. Na maśle spod kaczki zeszklić pokrojoną cebulę i utartą na tarce włoszczyznę, dodać do kaczki. Całość podlać rosołem, włożyć korzenie i dusić pod przykry-ciem. Pomidory i jabłka pokroić w ćwiartki, dołożyć do kaczki. Dusić ok. 30 minut. Miękką kaczkę wyjąć, podzielić na porcje. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić winem, wlać do rondla. Zagotować, przetrzeć przez sito, doprawić do smaku szczyptą cukru, solą, włożyć porcje kaczki i chwilę dusić razem. Podawać polaną sosem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"