Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Dzika kaczka w sosie kaparowym
Składniki:
Kaczka
sól
pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
otarta skórka z cytryny
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
2 łyżki kaparów
2 łyżki pokrojonych w kosteczkę korniszonów
100 g słoniny
1 szklanka rosołu.
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną i umytą kaczkę natrzeć solą i pieprzem, naszpikować słoniną, zrumienić na maśle, podlać rosołem i dusić pod przykryciem. Miękką wyjąć, podzielić na porcje. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, zagęścić sos, doprawić do smaku sokiem z cytryny, dodać otartą skórkę z cytryny, zagotować, przetrzeć przez sito, dodać kapary i korniszony, włożyć porcje kaczki, chwilę trzymać na małym ogniu bez przykrycia.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"