Potrawa: Dzika kaczka w sosie wiśniowym |
Składniki: Kaczka 100 g słoniny sól pieprz ćwierć łyżeczki tymianku 1 łyżka masła 300 g wiśni 1 łyżeczka mąki pół szklanki gęstej kwaśnej śmie-tany. Marynata: pół szklanki czerwonego wytrawnego wina pół szklanki przegotowanej wody sok i otarta skórka z połowy cytryny ćwierć łyżeczki tymianku ćwierć łyżeczki cukru 2-3 goździki kawałek cynamonu 1 mały listek laurowy po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu 1 mała cebula. |
Sposób przygotowania: Składniki marynaty połączyć i zagotować. Oczyszczoną i umytą kaczkę ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść na 2-3 dni w chłodne miejsce. Następnie upiec w piekarniku, często polewając stopionym masłem. Po 10-15 minutach pieczenia wlać marynatę, włożyć wydrylowane wiśnie. Miękką kaczkę wyjąć, podzielić na porcje. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, zagęścić sos, przetrzeć przez sito, wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku cukrem, ewentualnie solą i szczyptą pieprzu. Porcje kaczki ułożyć w żaroodpornym półmisku, zalać sosem, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |