Potrawa: Dzika kaczka z makaronem |
Składniki: Kaczka 500 g makaronu sól pieprz sok z cytryny 100 g masła 50 g słoniny 2 łyżki tartego żółtego sera 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki. |
Sposób przygotowania: Sprawioną, umytą i sparzoną wrzątkiem kaczkę natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, naszpikować słoniną, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, lekko skropić masłem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut. W lekko osolonej wodzie zagotować makaron, odcedzić. Wymieszać z pieprzem i 50 g masła. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, na środku ułożyć podzieloną na porcje kaczkę, polać sosem z pieczenia, obłożyć makaronem, skropić stopionym masłem, posypać tartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 15 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |