Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Dzika kaczka nadziewana rodzynkami i migdałami
Składniki:
Kaczka
100 g słoniny
1 łyżka masła
po ćwierć łyżeczki tymianku i majeranku
szczypta jałowca
sól
pół szklanki gęstej śmietany
sok z cytryny. Nadzienie: 2 cebule
pół łyżki masła
wątróbka z kaczki
2 łyżki prze-sianej tartej bułki
50 g migdałów
50 g rodzynek
pół łyżeczki cukru
szczypta gałki muszkatołowej
sól
szczypta pieprzu
1 jajko.
Sposób przygotowania:
Sprawioną i umytą kaczkę natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą, tymiankiem, majerankiem, jałowcem, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Przygotować nadzienie: Wątróbkę drobno posiekać, migdały i rodzynki sparzyć. Migdały obrać ze skórki, posiekać. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, przestudzić, wymieszać z tartą bułką, wątróbką, migdałami, rodzynkami, jajkiem i solą, pieprzem, gałką i cukrem. ' Nadziać kaczkę, zaszyć, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w nagrzanym piekarniku, często polewając masłem. Pod koniec pieczenia polać śmietaną.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"