Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Dzika kaczka w czerwonej kapuście
Składniki:
Kaczka
sól
pieprz
pół łyżeczki tłuczonego jałowca
1 duża cebula
główka czerwonej kapusty
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
100 g masła
ćwierć łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
kawałek cynamonu
1 goździk.
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną i umytą kaczkę natrzeć solą, pieprzem, jałowcem, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Drobno poszatkowaną kapustę wrzucić na osolony wrzątek, doprowadzić do wrzenia, odcedzić na sicie. Dodać drobno pokrojoną cebulę, wymieszać. Kaczkę podzielić na porcje, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla, skropić winem i dusić chwilę pod przykryciem. Dodać kapustę, goździk, kawałek cynamonu, wlać wino i dusić aż kaczka będzie miękka. Doprawić cukrem i solą.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"