Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Dzika gęś pieczona
Składniki:
Gęś
150 g słoniny
150 g masła
1 łyżeczka tłuczonego jałowca
1 duża cebula
1 łyżka mąki
sól. Marynata: pół szklanki octu winnego
1 szklanka białego wytrawnego wina
pół szklanki wody
szczypta cukru
po 5 ziarenek jałowca
ziela angielskiego i pieprzu.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Oczyszczoną i umytą gęś natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą i jałowcem, wynieść w chłodne miejsce na 2 dni. Następnie oczyścić z jałowca (nie myć), ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 3-4 dni, codziennie przekręcać. Wyjąć z marynaty, osuszyć, naszpikować słoniną. Dużą brytfannę wyłożyć plasterkami słoniny i cebuli, ułożyć gęś, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, często polewając przecedzoną marynatą. Pod koniec pieczenia zagęścić sos zasmażką z masła i mąki. Upieczoną gęś podzielić na porcje, ułożyć na gorącym półmisku, polać przetartym przez sito sosem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"