Potrawa: Dzika gęś nadziewana ziemniakami |
Składniki: Gęś 100 g masła 1 łyżka majeranku 1 szklanka gęstej kwaśnej śmie-tany 3 szklanki maślanki lub zsiadłego mleka 500 g ziemniaków 30-40 g suszonych grzybów 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól pieprz 1 łyżka smalcu. |
Sposób przygotowania: Sprawioną i umytą gęś zalać zsiadłym mlekiem, wynieść w chłodne miejsce na 2-3 dni, codziennie przekręcać. Wyjąć, osuszyć, na-trzeć solą, pieprzem, majerankiem, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Umyte i namoczone na noc grzyby zagotować w niewielkiej ilości wody, pokroić w paseczki. Obrane i umyte ziemniaki podzielić na ćwiartki, przelać wrzątkiem, osączyć, krótko przesmażyć na smalcu, ostudzić, wymieszać z zieloną pietruszką, grzybami, solą, pieprzem. Nadziać gęś, zaszyć, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec, często polewając stopionym masłem i skrapiając wywarem z grzybów, a później polewając sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia gęś polać śmietaną. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |