Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając z pomidorami
Składniki:
Comber i uda
100 g słoniny
sól
pieprz
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka usiekanej zielonej pietruszki
2 listki laurowe
2 łyżki tartej bułki
1 szklanka czerwonego wina
krew z zająca
sok z 1 cytryny
150 g pomidorów lub 1
5 łyżki koncentratu pomidorowego i pół łyżeczki cukru
1 kieliszek koniaku
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Krew z zająca zakwasić sokiem z cytryny. Umyte i odżałowane mięso pokroić na plastry, lekko zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. W rondlu lekko przesmażyć pokrojoną na cienkie plastry słoninę, dodać pokrojoną w plasterki cebulę i roztarty czosnek, lekko wymierzać, zeszklić. Dodać masło. W zawartości rondla obrumienić z obu stron plastry mięsa. Wlać krew z cytryną, czerwone wino, dodać tartą >bułkę i listki laurowe. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. I godziny. Miękkie mięso wyjąć. Do sosu dodać pokrojone w ćwiartki pomidory, zagotować, przetrzeć przez sito. Włożyć mięso, chwilę razem dusić, wlać kieliszek koniaku, posypać zieloną pietruszką.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"