Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Dzika gęś nadziewana jabłkami
Składniki:
Gęś
100 g słoniny
100 g masła
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
majeranek (1 łyżka)
3 szklanki zsiadłego mleka
1 kg winnych jabłek
1 łyżeczka śliwkowej marmolady.
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną i umytą gęś zamarynować na 2 dni w zsiadłym mleku. Wyjąć, osuszyć, natrzeć roztartym z solą czosnkiem, pieprzem i majerankiem, naszpikować słoniną. Przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych jabłka wypełnić marmoladą ze śliwek. Nadziać gęś, zaszyć, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, skropić stopionym masłem, wstawić do na-grzanego piekarnika. Piec, polewając stopionym masłem i skrapiając wodą, a następnie polewając wytworzonym sosem. Podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć jabłkami z gęsi, polać sosem, podgrzać.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"