Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Dzika gęś nadziewana kaszą
Składniki:
Gęś
podroby gęsie
100 g słoniny
100 g masła
3 szklanki słodkiego mleka
1 łyżka majeranku
sól. Nadzienie: 1 szklanka gryczanej kaszy
1 łyżka masła
1 duża cebula
150 g pieczarek
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
2 jajka
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Sprawioną i umytą gęś zalać mlekiem, zostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu, wyjąć, osuszyć, natrzeć solą, majerankiem, naszpikować słoniną, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Przygotować farsz: Gęsie podroby lekko przesmażyć na niewielkiej ilości masła, posolić, skropić gorącą wodą, chwilę dusić. Drobno pokrojoną cebulę i pieczarki przesmażyć na maśle. Ugotować kaszę. Drobno usiekane podroby z gęsi, cebulę i pieczarki wymieszać z kaszą, zieloną pietruszką i żółtkami z jajek, dodać sól, pieprz i ubite na sztywną pianę białka. Wymieszać. Nadziać gęś, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, piec w gorącym piekarniku, polewając stopionym masłem i skrapiając wodą, a potem polewając sosem z pieczenia.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"