Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Dzika gęś w ziołach
Składniki:
Dzika gęś w ziołach Gęś
po 1 łyżeczce tymianku
szałwii
majeranku
bazylii
ćwierć łyżeczki piołunu
2 ząbki czosnku
150 g masła
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól
2 winne jabłka
1 kieliszek białego wina.
Sposób przygotowania:
Sprawioną i umytą gęś natrzeć roztartym z solą czosnkiem i ziołami (wewnątrz i z zewnątrz), wynieść na 2 dni w chłodne miejsce. Część masła rozetrzeć z nacią pietruszki, wysmarować gęś wewnątrz. Ułożyć gęś na posmarowanej masłem blasze, obłożyć plasterkami masła i startymi na grubej tarce jabłkami, wstawić do na-grzanego piekarnika i piec, skrapiając winem i wodą i polewając sosem z pieczenia. Miękką gęś podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku, po-lać przetartym przez sito sosem, podgrzać.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"