Potrawa: Łyska w sosie żurawinowym |
Składniki: 2 łyski 200 g słoniny 50 g masła 150 g żurawin otarta skórka i sok z cytryny 1 łyżeczką otartej skórki pomarańczowej pół łyżeczki cukru 1 szklanka białego wytrawnego wina sól pół cytryny. |
Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte łyski zalać winem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wyjąć, osuszyć, natrzeć solą, naszpikować słoniną, ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie. Piec skrapiając stopionym masłem i polewając winem z marynaty. W czasie pieczenia włożyć pokrojoną w plasterki i pozbawioną pestek połówkę cytryny. Upieczone ptaki wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos z pieczenia przelać do rondelka, dodać żurawiny, otartą skórkę i sok z cytryny, skórkę pomarańczową oraz cukier. Dusić chwilę, a następnie przetrzeć przez sito. Polać mięso, wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika, podgrzać. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |