Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Łyska z sardelami
Składniki:
2 łyski
100 g masła
4 sardele
pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1 szklanka gęstej
kwaśnej śmietany
sól. Marynata: 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
sok z połowy cytryny
po 2-3 ziarenka pieprzu
ziela angielskiego i jałowca
1 listek laurowy
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Sprawione i umyte łyski ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść na 2-3 dni w chłodne miejsce, często przekręcać. Wyjąć, osuszyć, na-trzeć solą i zielem, naszpikować sardelami, ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec polewając stopionym masłem, przecedzoną marynatą, a na końcu śmietaną.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"