Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pasztet z Łysek
Składniki:
3 łyski
600 g wieprzowiny
50 g słoniny
1 łyżka smalcu
4 jajka
po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
1 listek laurowy
pół bułki paryskiej
sól
pieprz
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
100 g wątróbek z drobiu
1 łyżeczka tartej bułki
pół szklanki białego wytrawne-go wina.
Sposób przygotowania:
Sprawione i umyte łyski, podroby z ptaków i pokrojoną w grubą kostkę tłustą wieprzowinę zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać listek laurowy, pieprz, ziele, zalać winem i dusić pod przykry-ciem. Miękkie mięso wyjąć, obrać z kości. Do sosu, w którym się dusiło, włożyć pokrojoną w plasterki bułkę i lekko przesmażoną wątróbkę z drobiu. Chwilę dusić, przestudzić i razem z mięsem przepuścić 2-3 razy przez maszynkę. Dodać pieprz, sól, ziele, gałkę i dokładnie wy-mieszać z jajkami. Formę pasztetową natrzeć tłuszczem, posypać tartą bułką, wyło-żyć paseczkami słoniny, wypełnić masą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 1 godziny.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"