Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Słonka po mazursku
Składniki:
2 słonki
50 g słoniny
2 łyżki masła
200 g pieczarek
2 łyżki posiekanych włoskich orzechów
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Podroby ze słonek drobno posiekać i wymieszać z drobno posiekanymi pieczarkami, zieloną pietruszką, orzechami i śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sprawione i umyte ptaki natrzeć solą, majerankiem skropić sokiem z cytryny, nadziać przygotowanym farszem, owinąć plasterkami słoniny, ułożyć w brytfannie, polać stopionym masłem, upiec w piekarniku. W czasie pieczenia polewać sosem i skrapiać wodą.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"