Potrawa: Słonka po polsku |
Składniki: 2 słonki 2 łyżki masła 2 łyżki konfitur wiśniowych 2 łyżki tartego chrzanu 1 szklanka śmietanki 1 łyżeczka mąki sok z cytryny sól pieprz. |
Sposób przygotowania: Sprawione i umyte ptaki natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnie lekko oprószyć mąką, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla, polać stopionym masłem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Podczas duszenia polewać śmietaną. Konfitury wiśniowe dokładnie wymieszać z chrzanem i pozostałą śmietaną rozkłóconą z mąką. Polać słonki i dusić chwilę razem. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |