Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Słonka po myśliwsku
Składniki:
2 słonki
50 g słoniny
1 łyżka masła
4 kurze wątróbki
podroby ze słonek
2 łyżki rodzynek
1 mała cebula
1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
1 mały kieliszek koniaku.
Sposób przygotowania:
Podroby ze słonek i kurze wątróbki drobno posiekać. Pokrojoną drobno cebulę wymieszać z podrobami, rodzynkami i nacią pietrusz-ki. Dodać sól, koniak. Ptaszki sprawione i umyte nasolić, napełnić farszem, owinąć plasterkami słoniny, upiec na rożnie, polewając w czasie pieczenia stopionym masłem i skrapiając pozostałym koniakiem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"