Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Słonka nadziewana
Składniki:
2 słonki
100 g słoniny
3łyżki masła
podroby z ptaków
1 cebula
5-6 pieczarek
po ćwierć łyżeczki mielonego jałowca i pieprzu
1 łyżka star-tego żółtego sera
2-3 łyżki tartej bułki
sól.
Sposób przygotowania:
Z ptaków wyjąć podroby. Tuszki natrzeć solą. Drobno pokrojone pieczarki, cebulę i podroby ze słonek przesmażyć na maśle, dodać jałowiec, pieprz i tarty ser, wymieszać i chwilę smażyć. Po przestudzeniu wymieszać z 50 g drobno pokrojonej słoniny i tartą bułką. Ptaszki sprawić, umyć, napełnić farszem, zaszyć i włożyć na dół lodówki na 2-3 dni. Wyjąć, owinąć plasterkami słoniny, wstawić 'do nagrzanego piekarnika i piec, polewając stopionym masłem i skrapiając wodą.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"