Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Potrawka z zająca w sosie śliwkowym
Składniki:
Przodek zająca
100 g wędzonego boczku lub słoniny
1 cebula
120 g suszonych śliwek
sok z pół cytryny
1 łyżeczka mąki
1 goździk
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
pół szklanki rosołu.
Sposób przygotowania:
Obrane z kości i błon mięso lekko osolić, posypać mąką. Pokrojony w cienkie plasterki boczek lekko stopić, dodać pokrojoną cebulę, przesmażyć, włożyć mięso, zrumienić. Umyte śliwki sparzyć wrzątkiem, wydrylować i wraz z korzeniami, sokiem z cytryny i rosołem dodać do mięsa. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso miękkie, wyjąć na ogrzany półmisek i polać przetartym sosem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"