Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Mięso z jelenia w winie (Cervo al vino)
Składniki:
800 g mięsa z przedniej ćwiartki jelenia 80 g masła 2 łyżki mąki 4 łyżki czerwonego octu 2 cebule
2 łodygi selera i 1 marchew szałwia i rozmaryn 1 szklanka czerwonego wina 2 łyżki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz
Sposób przygotowania:
Jeleninę pokrojoną na kawałki umieścić w glinianym garnku, skropić octem, obłożyć pokrojonymi jarzynami (bez cebuli), posypać ziołami i zalać winem. Pokrojoną cebulę smażyć na małym ogniu w garnku z połową przygotowanej porcji masła, dodając kilka łyżek wody. Mąkę wymieszaną z resztą masła włożyć do garnka z podsmażoną cebulą i lekko zrumienić. Następnie do zrumienionej cebuli dolać pół łyżki wazowej wody, dodać cukier i gotować 3 minuty. Kawałki marynowanego mięsa odsączyć, obtoczyć w mące i kłaść na patelnię z rozgrzaną oliwą, a następnie podsmażyć z obu stron na dużym ogniu. Podsmażone kawałki jeleniny posolić, popieprzyć, włożyć do garnka z cebulą, dodać 1/3 jarzyn z marynaty i gotować dolewając część marynaty. Ugotowaną jeleninę przełożyć do rondla i trzymać w ciepłym miejscu, żeby nie wystygła. Przygotować sos z przetartych jarzyn i wywaru. Jeleninę podawać gorącą, polaną sosem.
Źródło: "Kuchnia Cartall"