Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Królik pieczony na dziko – kuchnia z szybkowaru
Składniki:
Comber i udka z 1 królika
10 dag słoniny
2 cebule
1 łyżka tłuszczu Zalewa: 1 szklanka wody
0
25 szklanki 6-procentowego octu
7 ziaren ziela angielskiego
7 ziaren pieprzu
7 ziaren jałowca
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Na 2 dni przed pieczeniem obłożyć mięso królika pokrojoną w plasterki cebulą i zalać zalewą przyrządzoną z podanych składników. Po tym czasie mięso z zalewy wyjąć, obrać starannie z błon, naszpikować słoniną. Natrzeć solą i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Wlać na dno szybkowaru 0,5 szklanki zalewy, włożyć cebulę z zalewy i zamknąć szybkowar. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po wyjęciu mięsa sos zmiksować i polać nim mięso.
Źródło: "Kuchnia Cartall"