Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Królik po normandzku 20 min – kuchnia z szybkowaru
Składniki:
1 kg królika
4 jabłka winne
3 cebule
2 szklanki wina jabłecznego (lub zastępczo tyleż kompotu z antonówek)
1 kieliszek koniaku
6 dag masła
1 łyżeczka mocnej musztardy
1 łyżka śmietanki; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Posmarować mięso królika (najlepiej comber) musztardą, obrumienić w szybkowarze na maśle, wlać koniak i wino, wrzucić oczyszczone i pokrojone cebule, posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie oczyścić jabłka z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki i udusić na maśle. Po otwarciu szybkowaru doprawić powstały sos śmietanką. Podawać królika obłożonego uduszonymi jabłkami.
Źródło: "Kuchnia Cartall"