Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Królik w cebuli 25 min – kuchnia z szybkowaru
Składniki:
1 kg mięsa królika
10 dag wędzonego boczku lub słoniny
4 duże cebule
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 winne jabłka
2-3 łyżeczki płynnej przyprawy do zup
0
5 szklanki śmietany
1 łyżka płaska mąki; zielenina
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ze stopionego boczku wyjąć skwarki i obrumienić na nim w szybkowarze pokrojone na kawałki mięso królika, wrzucić oczyszczoną i pokrojoną cebulę, zeszkliwić. Wlać 0,5 szklanki wody. posolić i popieprzyć, zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, dodać koncentrat pomidorowy i starte na tarce do jarzyn jabłka. krótko podgotować i przyprawić śmietaną zmieszaną z mąką i przyprawą do zup. Wrzucić skwarki, posypać zieleniną.
Źródło: "Kuchnia Cartall"