Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Królik w śmietanie 20 min – kuchnia z szybkowaru
Składniki:
Comber i udka z 1 królika
1 łyżka mąki
1 łyżka tłuszczu
1 szklanka śmietany; sól do smaku; 0
5 szklanki wody Zalewa. 1 szklanka wody
0
25 szklanki octu 6-procentowego
2 cebule
7-10 ziaren pieprzu
7-10 ziaren ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 goździki
Sposób przygotowania:
Na 1-2 dni przed przyrządzeniem królika zrobić zalewę, obłożyć mięso plastrami cebuli, umieścić w zalewie i postawić w chłodzie. Tuż przed pieczeniem wyjąć mięso z zalewy, osuszyć w ściereczce, natrzeć solą i oprószyć mąką. Obrumienić w szybkowarze na tłuszczu, wlać wodę, zamknąć szybkowar. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wlać wymieszaną z mąką śmietanę, zagotować. Podawać z kartoflami i buraczkami.
Źródło: "Kuchnia Cartall"