Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pikantny rosół z dziczyzny z kluseczkami
Składniki:
1 kg kości z dziczyzny sól 10 ziaren pieprzu 2 goździki 2 ząbki czosnku 3-4 owoce jałowca 1 mały liść laurowy 1 cebula 50 dag włoszczyzny 10 dag kapusty włoskiej 10 dag grzybów 1 strąk słodkiej papryki 1 pomidor 1 pęczek zielonej pietruszki 5 dag kaszy manny 3 dag masła 1 jajko nieco zielonej pietruszki ocet estragonowy tarty ser
Sposób przygotowania:
Tę niezwykle treściwą zupę można gotować wtedy, gdy do drugiego dania potrzebne jest mięso bez kości. Kości rozdrobnić, zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień, dodać obraną cebulę w całości oraz zamknięte w „bombce" do parzenia herbaty ziarna pieprzu, goździki, jałowiec, czosnek, liść laurowy. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę. Następnie włożyć do zupy obraną, po-krajaną włoszczyznę, kapustę włoską, grzyby, strąk papryki, całego pomidora oraz nać pietruszki w pęczku. Gotować przez następną godzinę. Przejrzysty rosół przecedzić przez sito, nabierając go ostrożnie chochlą, aby się nie zmącił. Zawartość „bombki" oraz nać pietruszki wyrzucić, pozostałe warzywa osączyć, zemleć w maszynce do mięsa, połączyć z masłem oraz jajkiem, przyprawić do smaku solą. Na końcu dodać grysik i odstawić całość na godzinę, by kasza manna rozpęczniała i masa zgęstniała. Następnie zagotować zupę, łyżeczką do kawy kłaść na powierzchnię gotującej się zupy kluseczki warzywno-grysikowe, po czym gotować całość pod przykryciem jeszcze przez 20-25 minut. Po zdjęciu z ognia zupę posypać drobno posiekaną pietruszką, przyprawić niewielką ilością octu estragonowe-go. Podawać na gorąco z tartym serem.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"