Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Potrawka z dzika w czerwonym winie
Składniki:
1 kg mięsa z dzika (łopatka) 1 /2 I ciężkiego czerwonego wina 1 duża cebula 25 dag marchwi 25 dag pietruszki 3 dag przecieru pomidorowego 2 łyżki octu winnego 5 dag dżemu z dzikiej róży 3 dag mąki 1 /2 łyżeczki tymianku 2 liście laurowe 2 łyżki oleju sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Umyte mięso pokrajać w kostkę, po czym smażyć przez kilka minut na gorącym oleju. Dodać drobno posiekaną cebulę, obrane, pokrajane w plasterki marchew oraz pietruszkę, a także liście laurowe, tymianek, przecier pomidorowy rozprowadzony niewielką ilością wody, 1 łyżkę octu winnego, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać, podlać winem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. W połowie czasu duszenia (ok. 2 godziny, w zależności od wieku dzika), dodać dżem z dzikiej róży - dusić dalej. Kiedy mięso będzie miękkie a warzywa nie rozgotowane na papkę - wyjąć je na talerz (liść laurowy wyrzucić), przetrzeć przez sito lub zmiksować, połączyć z sokiem spod mięsa, dodać mąkę rozprowadzoną niewielką ilością wody; zagotować. Do gotowego sosu włożyć powtórnie kawałki mięsa. W razie potrzeby potrawkę przyprawić octem winnym, powtórnie zagotować. Podawać bezpośrednio po przy-gotowaniu z ziemniakami puree, krokietami ziemniaczanymi, ryżem na sypko lub makaronem „kolanka". Uwaga: Chcąc urozmaicić kolorystykę potrawy, można przybrać ją kawałkami gotowanej marchwi i zieloną pietruszką.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"