Potrawa: Przodek zajęczy w ostrym sosie |
Składniki: Przodek zajęczy sól pieprz 1 cebula pół łyżeczki tymianku po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu 1 listek laurowy 1 łyżka tartej bułki 2 łyżki pasty sardelowej 1 łyżka kaparów otarta skórka z cytryny pół szklanki wytrawnego wina 100 g masła. |
Sposób przygotowania: Wyżyłowane i obrane z kości mięso umyć, posolić, oprószyć pieprzem i razem z pokrojoną w kostkę cebulą przesmażyć na maśle. Do-dać listek laurowy, pieprz, ziele, tymianek, wino i dusić pod przykry-ciem na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Na pozostałym maśle zrumienić tartą bułkę i wraz z otartą skórką z cytryny, pastą sardelową i kaparami dodać do mięsa. Dokładnie wymieszać i dusić razem jeszcze ok. 20 minut. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |