Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Mięso z sarny a la Strogonoff
Składniki:
80 dag mięsa z sarny (comber
udziec) 10 dag słoniny wędzonej 1 duża cebula 25 dag pieczarek 25 dag korniszonów (n dag przecieru pomidorowego 15-20 kaparów 1 liść laurowy 3 dag mąki 1 szklanka śmietanki- 6 łyżek białego wytrawnego wina 1 łyżka musztardy cytryna
sól pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso pokrajać w kostkę, umyć pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem na 4-5 minut, osączyć, opłukać, osuszyć. Słoninę pokrajać w drobną kostkę lub w paski, zasmażyć. Skwarki wyjąć na talerzyk, na tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać umyte, pokrajane w cienkie plasterki grzyby, rozdrobnione korniszony oraz mięso. Całość przysmażyć na ostrym ogniu. Przecier pomidorowy rozprowadzić niewielką ilością wody, polać mięso, dodać kapary, liść laurowy, musztardę, przyprawić solą, wymieszać, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia sok spod mięsa odparować, oprószyć mąką, dodać wino, zagotować. Następnie rozprowadzić śmietanką, podgotować (jeśli użyjemy śmietany, należy dodać ją jednocześnie z winem). W razie potrzeby doprawić sokiem z cytryny (ostrożnie, gdyż wino i musztarda są kwaskowe!). Gotową potrawę podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami z wody.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"