Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Marynata
Składniki:
2
5-31 wody 1 szklanka octu 40 dag włoszczyzny 2 duże główki czosnku 20 ziaren pieprzu i kolendry . 8-10 owoców jałowca 1-2 liście laurowe sól
Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody dodać ocet, pokrajane w plasterki warzywa, cebulę, czosnek, liść laurowy, utłuczone w moździerzu przyprawy, sól do smaku. Całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, po czym pozostawić do wystygnięcia. Mięso przeznaczone do marynowania ułożyć w porcelanowej, szklanej lub emaliowanej (o nieuszkodzonej warstwie emalii) misie, zalać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 3--6 dni (mięso należy odwracać w zalewie 1-2 razy dziennie). Zalewę pozostałą po wyjęciu mięsa, jak również warzywa wykorzystuje się zwykle przy sporządzaniu potrawy. Uwaga: Do gotującej się marynaty można dodać kawałek ostrej papryki „czereśniowej" (pieprz turecki). Zamiast octu można dodać białe wytrawne wino (w podwójnej ilości).
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"