Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Mieszanka przypraw do pasztetów
Składniki:

Sposób przygotowania:
Ilu jest kucharzy, tyle mieszanek przypraw do pasztetu! Oczywiście każdy twierdzi, że jego zioła są najlepsze, jednak ja doradzam raczej poleganie na swoim własnym smaku. Proponuję natomiast następujący po-dział przypraw: 1. Te, które są niezbędne: pieprz biały, czarny, goździki, majeranek, liść laurowy, gałka muszkatołowa, tymianek, kolendra, bazylia, rozmaryn. 2. Te, które dodajemy „do smaku": szałwia, imbir, jałowiec, cynamon, szafran. Suszone przyprawy należy utłuc w moździerzu, wy-mieszać (według smaku) i wsypać do ciemnego, zakręcanego słoika, gdzie bezpiecznie można je przechowywać przez długie miesiące (lecz nie dłużej niż rok, gdyż z upływem czasu tracą aromat).
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"