Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Przodek zajęczy w sosie owocowym
Składniki:
Przodek zajęczy i podroby
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
po 5-6 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 cebula-
1 łyżeczka tymianku
1szkl. Rosołu 1 łyżeczka karmelu
1 łyżka powideł śliwkowych
1 łyz soku z żurawin
1 łyżka czerwonego sok i otarta skórka z połowy cytryny
50 g tartego piernika
sól
2 masła.
Sposób przygotowania:
Oddzielone od kości i wyżyłowane mięso oraz podroby pokroić,~ przesmażyć na maśle, dodać pokrojone jarzyny i cebulę, ziele, pieprz, listek, tymianek i sok z połowy cytryny. Dusić na małym ogniu, często skrapiając rosołem. Gdy mięso zmięknie, wyjąć je z rondla. Do~ jarzyn dodać karmel, powidła, sok i skórkę z cytryny, wino oraz tarty piernik. Chwilę dusić i przetrzeć przez sito. Do przetartego sosu włożyć mięso i dusić razem ok. 20 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"