Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bulion z dziczyzny
Składniki:
21 wody
70 dag chudego mięsa z sarny
jelenia
zająca lub królika
włoszczyzna (1 marchewka
kawałek selera
biała część pora
kilka gałązek zielonej pietruszki)
kilka rozgniecionych jagód jałowca
1 liść laurowy
1 kostka bulionu drobiowego
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte mięso zalewamy zimną wodą i stawiamy garnek na ogniu. Powoli doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy minimum godzinę. Szumujemy Dodajemy umytą włoszczyznę, liść laurowy i jagody jałowca. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy kostkę bulionową, a na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Całość przecedzamy do innego garnka przez sito wyłożone gęstą gazą. Można podawać z makaronem, zielonym groszkiem, pokrojonym w paseczku mięsem z dziczyzny. Bulionu możemy też użyć jako podstawy przygotowania innych zup oraz sosów.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"