Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kotlety mielone
Składniki:
6D dag mięsa z młodego dzika
5 dag czerstwej bulki
2 cebule pokrojone w półtalarki
2 ząbki czosnku
po pól łyżeczki majeranku i rozmarynu
1 jajo
5 dag tartej bulki
10 dag tłuszczu
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyszczone mięso kroimy w kawałki i mielimy razem z namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą bułką. Dodajemy wyciśnięty przez prasę czosnek, jajo i przyprawy. Starannie wyrabiamy. Zwilżonymi rękami formujemy kotlety i obtaczamy je w tartej bułce: Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Usmażone kotlety wstawiamy w żaroodpornym naczyniu na chwilę do nagrzanego piekarnika. Na tłuszczu po smażeniu kotletów szklimy cebulę. Układamy na półmisku gorące kotlety, a na nich zeszkloną cebulę. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"