Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Comber z jelenia
Składniki:
1 kg combra jeleniego oczyszczonego z błon i tłuszczu
po pól łyżeczki soli ziołowej i soli czosnkowej
10 rozgniecionych jagód jałowca
3 łyżki oleju
1 łyżka selera pokrojonego w drobniutką kostkę
2 cebule
1 łyżka świeżo utartego chrzanu
200 ml białego wytrawnego wina
100 ml bulionu z dziczyzny (lub z kostki rosołowej)
50 ml koniaku
posiekana natka pietruszki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Comber umyty i osuszony nacieramy solą ' ziołową i czosnkową oraz jałowcem. Odstawiamy a do lodówki na 2 godziny. W brytfannie rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy posiekaną cebulę, drobniutko pokrojony seler oraz utarty chrzan. Lekko podsmażamy. Wkładamy comber i przykrytą brytfannę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Po 20 minutach dolewamy wino, bulion i koniak i zmniejszamy temperaturę do 180°C. Pieczemy jeszcze 30 minut. Odkrywamy brytfannę i często polewając sosem z pieczenia, rumienimy mięso przez następne 20 minut. Upieczony comber wyjmujemy z brytfanny i trzymamy w ciepłym miejscu. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie, zagotowujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Comber kroimy w plastry i podajemy z sosem, posypany j; posiekaną natką pietruszki.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"