Potrawa: Comber z sarny faszerowany |
Składniki: 2 combry sarnie (w podobny sposób możemy przyrządzić combry z dzika lub jelenia) 10 dag mada 50 ml jałowcówki 100 ml białego wytrawnego wina sól pieprz 12 ząbków czosnku 2 obrane wypestkowane i odwłóknione pomarańcze |
Sposób przygotowania: Combry nacieramy solą, pieprzem i jałowcówką. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. W rondlu rozgrzewamy masło i obsmażamy combry ze wszystkich stron aż do zrumienienia. Wyjmujemy i odstawiamy na bok, a na tłuszczu obsmażamy obrane ząbki czosnku aż do blanszowania albo cząstki pomarańczy aż do zrumienienia. Obsmażone combry nacinamy w poprzek co 2-3 cm i w nacięcia wkładamy blanszowane ząbki czosnku lub cząstki pomarańczy. Polewamy częścią tłuszczu pozostałego po smażeniu. Układamy combry w brytfannie, polewamy resztą tłuszczu, dodajemy wino i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut. |
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny" |