Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając lub królik z migdałami
Składniki:
1 sprawiony zając lub królik
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1 cytryna
1 cebula
20 dag płatków migdałowych
200 ml śmietany
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
0
751 bulionu drobiowego (może być z kostki)
sól
pieprz do bejcy: 250 ml białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki oliwy z oliwek
pól łyżeczki majeranku
Sposób przygotowania:
Sprawionego zająca dzielimy na 8 części. Z wina, zmiażdżonego czosnku, oliwy i majeranku przygotowujemy bejcę, do której wkładamy mięso na 2 godziny. Po wyjęciu porcji zająca zachowujemy marynatę. Mięso oprószamy solą i pieprzem. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim zająca aż do zbrązowienia. Dodajemy rozmaryn i bulion połączony z marynatą. Na porcjach zająca układamy plasterki cytryny i cebuli. Przykrywamy i dusimy około 45 minut. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je z rondla. Sos przecedzamy. Migdałowe płatki rumienimy na suchej patelni na brązowy kolor. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę i migdały. Wkładamy mięso zająca. Chwilę wszystko podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Podajemy z ziemniakami z wody.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"