Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pierś bażanta faszerowana pieczarkami
Składniki:
Pierś bażanta faszerowana pieczarkami 4-8 (zależnie od wielkości) piersi bażanta
25 dag pieczarek
10 dag mielonego mięsa z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 jajo
50 ml śmietany
25 ml brandy
4 łyżki oleju
1 łyżka masa
koperek lub natka pietruszki
sól
pieprz
ewentualnie 1 ~łyżeczka ziaren zielonego
czerwonego lub czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Mielonego kurczaka miksujemy w malakserze na gładką masę z jajem, wyciśniętym przez prasę czosnkiem, śmietaną i brandy. Doprawiamy solą. Dodajemy pokruszone ziarna pieprzu. Pieczarki bardzo drobno siekamy, smażymy na maśle, aż odparuje cala woda. Studzimy i dodajemy je do farszu. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy. Możemy dodać posiekany koperek lub natkę. Wąskim nożem lub palcem robimy otwór wzdłuż bażancich piersi. Uważamy, żeby ich nie rozerwać. Faszerujemy. Nafaszerowane piersi oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na wolnym ogniu lub pieczemy w piekarniku. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i żurawinami lub smażonymi, niesłodzonymi jabłkami.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"