Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant duszony w garnku
Składniki:
2 bażanty
4 plastry surowego boczku lub słoniny
100 g masła
200 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka otartego majeranku
1 marchewka
1 cebula
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Sprawione bażanty układamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalewamy winem z rozmarynem i majerankiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Bażanty wyjmujemy z marynaty, obsuszamy. Solimy i pieprzymy z zewnątrz i wewnątrz, skrzydełka zawijamy pod spód. Owijamy plastrami boczku lub słoniny i związujemy nicią. Obraną marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. W naczyniu żaroodpornym lub w wysokim rondlu podsmażamy bażanty na rozgrzanym maśle. Dodajemy marchewkę i cebulę. Wlewamy marynatę (wino z ziołami), tak by tuszki bażantów były przykryte do połowy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem lub w piekarniku (175°C) do miękkości. Bażanty wyjmujemy z rondla, zdejmujemy boczek lub słoninę. Porcjujemy bażanty. Sos przecieramy przez sito. Układamy porcje na półmisku, na przetartym sosie. Dekorujemy boczkiem lub słoniną. Resztę sosu podajemy w sosjerce. Serwujemy z żurawinami i grzankami albo z pieczonymi ziemniakami.
Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny"