Potrawa: Sklarowany mocny bulion z dziczyzny |
Składniki: NA OKOŁO 3I4 LITRA: 250 g zmielonego chudego mięsa z sarny jelenia zająca lub królika bez skóry i ścięgien 1 marchew oskrobaną i drobno posiekana 1 pór przecięty wzdłuż włókien i grubo posiekany 3 gałązki grubo posiekanej zielonej pietruszki 100 g pieczarek w plasterkach 1 łyżeczka posiekanej trybuli 10 rozgniecionych jagód jałowca 1 białko dodane razem ze zmiażdżoną skorupką 1 I zimnego bulionu podstawowego odtłuszczonego 1-2 szkielety z pieczonego ptactwa |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki, z wyjątkiem szkieletów, włożyć do garnka i dobrze wymieszać. Dodać szkielety i mieszając doprowadzić do wrzenia. W odkrytym garnku, na małym ogniu, gotować nieprzerwanie przez godzinę. Następnie zawartość prze-cedzić do innego garnka przez sito wyłożone gazą. Bulion musi być zupełnie klarowny. Smak bulionu za-leży od użytego mięsa i szkieletów. Można go podawać na zimno i na gorąco. Jako wkładkę stosuje się pokrojone w paski mięso z dziczyzny, pulpeciki, zrumienione na maśle grzanki z bułki lub jasnego chleba, drobno pokrojone pieczarki, zielony groszek, pokrojony omlet, makaron itd. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |