Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bulion podstawowy z drobiu
Składniki:
NA OK00 2 LITRY: 1 kura na rosół 1 112 kg podrobów drobiowych
150 g marchwi oskrobanej i pokrojonej w plasterki 1 duża cebula obrana i pokrojona na plastry 1 por przecięty wzdłuż
umyty i pocięty w krążki 112 obranej bulwy selera
pokrojonej w plastry 1 pęczek zielonej pietruszki - 1 ząbek czosnku Liście laurowe 1 gałązka tymianku 8 ziaren pieprzu 314łyżeczki soli 112 I białego wytrawnego wina
Sposób przygotowania:
Kurę i podroby włożyć do garnka i za-lać wodą. Zagotować, szumując, zmniejszyć ogień. Kiedy szumowina przestanie się tworzyć, włożyć jarzyny, zioła, przyprawy i wlać wino. Go- Gotować 3,5 godziny na małym ogniu. Garnek zdjąć z płyty, wyłowić duże kawałki, a płyn przecedzić do czyste-go garnka przez sito wyścielone gazą. Ostudzić i wstawić do lodówki (można go tam trzymać około 4 dni). Przed użyciem usunąć warstwę tłuszczu.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"