Potrawa: Ekstrakt z dziczyzny i dzikiego ptactwa |
Składniki: 20 g oleju 30 g masła żeberka i kości drobno pokrojone resztki serce i pokrojona na kawałki skórka od słoniny z dzika 1 cebula obrana i poćwiartowana 1 marchew oskrobana i pokrojona na plasterki -.. 1/2 pora przeciętego wzdłuż umytego i pokrojonego krążki 3 łyżki oczyszczonych i posiekanych pieczarek - . 3 gałązki zielonej pietruszki 1 rozgnieciony ząbek czosnku 6 zmiażdżonych jagód jałowca 1 goździk 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu 1/8 łyżeczki soli 50 ml madery 100 ml białego wytrawnego wina |
Sposób przygotowania: Olej i masło rozgrzać w rondlu, kości zrumienić na tłuszczu razem z reszt-kami, sercem i słoniną. Dodać przyrumienione jarzyny. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i szumować. Zmniejszyć ogień i dodać resztę składników, prócz madery i wina. Wygotować do połowy, po czym wy-łowić większe kawałki i przecedzić do małego rondelka przez sito wyścielone gazą. Wlać maderę i białe wino i znowu wygotować, aż zostanie około 100 ml. Jeszcze raz przecedzić przez gazę i wlać ekstrakt do naczynia z porcelany lub szkła, w których można go przechowywać przez dłuższy czas. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |