Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Galareta
Składniki:
1 I mocnego bulionu z dziczyzny lub z drobiu 12 pokruszonych listków jasnej żelatyny
Sposób przygotowania:
Zimny bulion wlać do rondelka, wsypać na wierzch żelatynę i zostawić na 5 minut, aby napęczniała. Doprowadzić do wrzenia mieszając. Zdjąć z ognia i przelać do małej formy lub porcelanowej salaterki. Następnie, dla zapachu, dodać ciężkie wino z południa, portwajn, sherry, marsalę lub maderę (300-400 ml na 11 bulionu). Gdy bulion zacznie gęstnieć, można przyrządzać galaretkę. Dekoruje się dopiero po całko-witym zastygnięciu. Przed podaniem galaretę zanurza się na krótko w ciepłej wodzie. Wyrzuca galaretę na półmisek i kroi np. w kostkę.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"