Potrawa: Zupa z dziczyzny z selerem |
Składniki: 15 g masła 15 g mąki 1 I podstawowego bulionu z dziczyzny 75 g kostek z selera 2 łyżki masła 50 ml śmietanki szczypta cukru sól pieprz 40ml portwajnu 100 g pieczonego mięsa zwierzyny grubej zająca lub królika pokrojonego w cienkie paseczki lub w drobną kostkę - . - 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka masła 2 kromki białego pieczywa okrojonego ze skórki i pokrojonego w małą kostkę |
Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzać masło, wsypać mąkę i mieszając przyrządzić jasną zasmażkę. Dodać 3/41 bulionu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30 minut. W tym czasie udusić w maśle kostki selera i zmiksować je razem z resztą bulionu. Dodać do zupy puree i śmietankę. Dobrze wymieszać, zagotować, przy-prawić cukrem, solą i pieprzem, a dla aromatu dodać portwajn. Mięso z dziczyzny przemieszać i posypać pietruszką. Oddzielnie podawać grzaneczki zrumienione na patelni. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |