Potrawa: Zupa z dziczyzny z soczewicą |
Składniki: 125 g pokrojonej na kawałki gotowanej dziczyzn ścięgien błon i chrząstek 3/4 I mocnego bulionu- z dziczyzny 150 g puree z soczewicy 1/2 łyżeczki musztardy 4 łyżeczki soku cytrynowego 8 łyżek 30% śmietany lekko zakwaszonej sól i pieprz 4 łyżki masła 8 kromek białego pieczywa okrojonych ze skórki i pokrojonych w drobną kostkę-. |
Sposób przygotowania: Mięso zmiksować z 50 ml bulionu i przetrzeć przez gęste sito. Resztę bulionu zmieszać z soczewicą i mięsem, zagotować. Dodać musztardę i sok cytrynowy, śmietanę, sól i pieprz, przyprawić do smaku. Na patelni rozpuścić masło i szybko zrumienić grzanki z białego pieczywa. Podawać je oddzielnie do zupy. INNY WARIANT > Włożyć do zupy żaróweczki koktajlowe, kawałki świeżo podsmażonej kiełbasy lub podduszone kosteczki wędzonej szynki. > Zamiast soczewicy użyć białej fasoli i przyprawić zupę przecierem pomidorowym, utłuczonym kminkiem i dużą ilością posiekanych ziół. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |