Potrawa: Zupa Huberta |
Składniki: 20 g masła 20 g mąki 3/4 I podstawowego bulionu- z dziczyzny 60 g kasztanów -jadalnych obranych ugotowanych i przetartych 2 łyżki galaretki porzeczkowej 1 1/2 łyżki soku cytrynowego 20 ml koniaku . . . 75 ml śmietanki sól pieprz i pieprz Cayenne 3 łyżeczki masła 3 kromki białego pieczywa bez skórki pokrojone w kostkę |
Sposób przygotowania: bez skórki, pokrojone w kostkę Masło rozpuścić w rondlu, mieszając wsypać mąkę i zrumienić. Dodać bulion i gotować na małym ogniu 1/2 godziny. Następnie domieszać do zupy puree z kasztanów, galaretkę porzeczkową, sok cytrynowy, koniak i śmietankę. Gotować jeszcze 5 mi-nut, mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Na patelni rozgrzać masło, szybko zrumienić grzanki i podawać je do zupy oddzielnie. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |