Potrawa: Rzymska zupa z dziczyzny |
Składniki: 4łyżki masła po 1/2 strąka czerwone i pielonej papryki bez ogonków nasion i ścianek wewnętrznych pokrojonych w cienkie paseczki 8 pomidorów sparzonych obranych ze skórki i posiekanych 150 g resztek pieczonej dziczyzny pokrojonych w kostkę 2-filiżanki gotowanego ryżu- 1 I bulionu podstawowego z dziczyzny 1/4 łyżeczki sproszkowanej -słodkiej papryk-i szczypta cukru pieprz i sól-. 80 ml marsali 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka masła- 125 g pokrojonego w kosteczkę chudego wędzonego boczku 1-1 1/2 obranej i posiekanej cebuli |
Sposób przygotowania: Roztopić w garnku masło i zrumienić lekko na średnim ogniu paseczki pa-pryki. Dodać pomidory i dusić przez 5 minut, aż papryka zmięknie. Wrzucić mięso i ryż, krótko razem pod-dusić i wlać bulion. Przyprawić zupę sproszkowaną papryką, cukrem, pieprzem i solą, zagotować i odstawić na bok. Domieszać marsalę i po-sypać pietruszką. Na patelni rozgrzać masło na średnim ogniu i mieszając smażyć boczek z cebulą, aż będzie miękka i lekko brązowa. Dodać do zupy. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |